Wykonanie
Hamburgery... kto ich nie lubi ? Nie jeden z nas ma swoją "sprawdzoną" restaurację, czy budkę, w której serwują najlepsze w
mieście fast-foody. Ale czy wiecie dokładnie z czego jest wszystko zrobione ? Jak jest przygotowane
mięso ? Jak są przechowywane dodatki ? Uwierzcie mi, że wolicie nie wiedzieć. Widziałam i od tej
pory powiedziałam im stanowcze NIE ! Ale czasem przychodzi smak na porządna porcję fast-fooda. Taka też pojawia się u mnie w domu, ale w wersji odchudzonej i przede wszystkim zdrowej. Wtedy wiem co jem. Dziś przepis na podstawę hamburgera - czyli
mięsko. Wersja odchudzona, bo z
indyka. Takie kotleciki też są idealne na drugie danie w połączeniu z
sałatą i pieczonymi ziemniaczkami. Pyszooota !!

Składniki (4 porcje):500 g
mielonego mięsa z
piersi indyka1
jajko2 łyżki mielonego lnu2 łyżeczki ostrej
musztardy1 średnia
czerwona cebula3 ząbki
czosnkułyżeczka
słodkiej paprykiprzyprawa do mięsa mielonego
sól,
pieprzPrzygotowanie:W miseczce mieszamy
mięso z
musztardą, posiekaną drobno
cebulką, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i
przyprawami. Dodajemy
jajko i mielony len. Masę wyrabiamy ręką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie formujemy w dłoniach okrągłe kotlety. Grillujemy na patelni z obu stron.Gotowe ! :)