ßßß
ZAKWAS:dzień 1: 50 g mąki razowej żytniej, 50 ml wodydzień 2: 50 g mąki razowej żytniej, 50 ml wodydzień 3: 50 g mąki razowej żytniej, 50 ml wody, łyżka cukrudzień 4: 100 g mąki razowej żytniej, 100 ml wody
CHLEB:600 g zakwasu9 szklanek mąki pszennej1 szklanka mąki żytnej1 szklanka otrębów4 i 1/2 łyżeczki soli3 łyżeczki cukru1/2 litra wody gazowanej4 łyżki oliwy z oliwekolej do wysmarowania foremekpół szklanki siemienia lnianegopół szklanki słonecznikaopcjonalnie: pestki dyni, żurawina
Sposób przygotowania:ZAKWAS: Do wyparzonego naczynia (miska, słoik) o pojemności ok. litra wsypujemy mąkę i wlewamy wodę. Składniki mieszamy, przykrywamy zostawiając dostęp powietrza i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce (temperatura ok. 25 stopni). W ciągu kolejnych dni dodajemy kolejne porcje wody i mąki. Po 12 godzinach od ostatniego dokarmienia zakwas jest gotowy.Prawidłowy zakwas będzie silnie bąbelkował, przez co objętość masy się zwiększa. Warto jest raz dziennie go zamieszać, wówczas opadnie.Z wykonanego zakwasu zostawiamy ok. 100 g. Posłuży on do kolejnych wypieków. Trzymamy go w lodówce w niedokręconym słoiku. Należy go dokarmiać raz na 1-2 tygodnie.Dokarmianie: Wyciągamy z lodówki. Pozostawiamy go w temperaturze pokojowej, aby się ocieplił, dodajemy po łyżce mąki i wody, mieszamy i dajemy mu 2 godziny, aby mógł popracować. Chowamy do lodówki.CHLEB: Przygotowujemy wszystkie składniki. Zaczyn przekładamy do naczynia, w którym będziemy mieszać ciasto. Wsypujemy mąkę pszenną i mąkę żytnią oraz oliwę z oliwek i wodę gazowaną. Sól i cukier rozpuszczamy w letniej wodzie i wlewamy je do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszamy przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.W międzyczasie smarujemy blaszki olejem i wysypujemy je otrębami. Do lekko podrośniętego ciasta dodajemy siemię lniane, słonecznik (żurawinę, pestki dyni) i mieszamy jeszcze 5 minut.Przekładamy do blaszek. Wierzch ciasta zwilżamy w namoczonym w wodzie pędzelkiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.3 godziny lub do podwojenia objętości.Wyrośnięty chleb smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem. Wstawiamy go do nagrzanego do 230 stopni piekarnika (bez termoobiegu) na ok. 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok 45-60 minut.