Wykonanie
Macie swój ulubiony
chleb ? Kupujecie jaki wpadnie w ręce czy przywiązujecie do niego większą uwagę ? Ja zraziłam się do kupnego już kilka
razy. Spotkałam się z takim
pieczywem, gdzie pojawiały się grube nici w środku, pojawiała się pleśń po jednym dniu.
Chleb był twardy, gumowaty. Niesmaczny. Poniżej przedstawiam Wam recepturę mojej mamy. Zawsze wyjdzie, przepis jest sprawdzony, testowany przez kilka osób. Dodatki możecie dobierać dowolnie. Może to być
chleb żurawinowy,
słonecznikowy etc. Świetnie się sprawdzi na słono i na słodko. Polecam każdemu z osobna. Gwarantuję Wam, że będziecie tęsknić za tym smakiem :)
ZAKWAS:dzień 1: 50 g
mąki razowej żytniej, 50 ml
wodydzień 2: 50 g
mąki razowej żytniej, 50 ml
wodydzień 3: 50 g
mąki razowej żytniej, 50 ml
wody, łyżka
cukrudzień 4: 100 g
mąki razowej żytniej, 100 ml
wodyCHLEB:600 g zakwasu9 szklanek
mąki pszennej1 szklanka
mąki żytnej1 szklanka
otrębów4 i 1/2 łyżeczki
soli3 łyżeczki
cukru1/2 litra
wody gazowanej4 łyżki
oliwy z oliwekolej do wysmarowania foremekpół szklanki
siemienia lnianegopół szklanki
słonecznikaopcjonalnie:
pestki dyni,
żurawinaSposób przygotowania:ZAKWAS: Do wyparzonego naczynia (miska, słoik) o pojemności ok. litra wsypujemy
mąkę i wlewamy
wodę. Składniki mieszamy, przykrywamy zostawiając dostęp powietrza i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce (temperatura ok. 25 stopni). W ciągu kolejnych dni dodajemy kolejne porcje
wody i
mąki. Po 12 godzinach od ostatniego dokarmienia zakwas jest gotowy.Prawidłowy zakwas będzie silnie bąbelkował, przez co objętość masy się zwiększa. Warto jest raz dziennie go zamieszać, wówczas opadnie.Z wykonanego zakwasu zostawiamy ok. 100 g. Posłuży on do kolejnych wypieków. Trzymamy go w lodówce w niedokręconym słoiku. Należy go dokarmiać raz na 1-2 tygodnie.Dokarmianie: Wyciągamy z lodówki. Pozostawiamy go w temperaturze pokojowej, aby się ocieplił, dodajemy po łyżce
mąki i
wody, mieszamy i dajemy mu 2 godziny, aby mógł popracować. Chowamy do lodówki.
CHLEB: Przygotowujemy wszystkie składniki. Zaczyn przekładamy do naczynia, w którym będziemy mieszać ciasto. Wsypujemy
mąkę pszenną i
mąkę żytnią oraz
oliwę z oliwek i
wodę gazowaną.
Sól i
cukier rozpuszczamy w letniej wodzie i wlewamy je do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszamy przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.W międzyczasie smarujemy blaszki
olejem i wysypujemy je
otrębami. Do lekko podrośniętego ciasta dodajemy
siemię lniane,
słonecznik (
żurawinę,
pestki dyni) i mieszamy jeszcze 5 minut.Przekładamy do blaszek. Wierzch ciasta zwilżamy w namoczonym w wodzie pędzelkiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.3 godziny lub do podwojenia objętości.Wyrośnięty
chleb smarujemy
wodą i posypujemy
słonecznikiem. Wstawiamy go do nagrzanego do 230 stopni piekarnika (bez termoobiegu) na ok. 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok 45-60 minut.