Wykonanie
Kilka miesięcy temu życia bez
majonezu sobie nie wyobrażałam. Dodawałam go do każdej przygotowanej kanapki, sałatki, surówki do obiadu. Zawsze mi smakował i za pewne smakować będzie. Od maja ograniczyłam go do minimum - właściwie już go nie używam. Głównym jego zastępcą jest
jogurt naturalny i to właśnie on zajmuje priorytetowe miejsce w moim domu. Do szczęścia jest mi nie potrzebny :)Wcześniej przygotowując
pastę jajeczną nie obyło się bez dodatku
majonezu. Zawsze była dodawana łyżka lub nawet dwie (330 kcal!). Dziś moja
pasta jajeczna jest całkiem inna - jest zdrowa ! Smakuje świetnie, sama byłam pozytywnie zaskoczona, gdy pierwszy raz ją przygotowałam.Pozostając w tematyce śniadań zapraszam na
PASTĘ JAJECZNĄ BEZ
MAJONEZU.Na 1 kromkę
ciemnego pieczywa przeznaczam ok. 1
jajka (zależy jak duża kromka ;) ).
Składniki:2-3
jajkapół łyżeczki ostrej
musztardypół łyżeczki
twarożku grani (można pominąć)pół łyżeczki
oliwy z oliweksól,
pieprzJak zrobić?
Jajka gotujemy na twardo. Należy pamiętać, żeby ich nie przegotować, bo będą niesmaczne i przełoży się to na smak pasty. Po ugotowaniu wkładamy do zimnej
wody i obieramy. Po wystudzeniu kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy
serek,
oliwę,
sól,
pieprz. Całość mieszamy.