ßßß Cookit - przepis na PROPOZYCJA ŚNIADANIOWA: pasta jajeczna bez majonezu

PROPOZYCJA ŚNIADANIOWA: pasta jajeczna bez majonezu

nazwa

Wykonanie

Kilka miesięcy temu życia bez majonezu sobie nie wyobrażałam. Dodawałam go do każdej przygotowanej kanapki, sałatki, surówki do obiadu. Zawsze mi smakował i za pewne smakować będzie. Od maja ograniczyłam go do minimum - właściwie już go nie używam. Głównym jego zastępcą jest jogurt naturalny i to właśnie on zajmuje priorytetowe miejsce w moim domu. Do szczęścia jest mi nie potrzebny :)
Wcześniej przygotowując pastę jajeczną nie obyło się bez dodatku majonezu. Zawsze była dodawana łyżka lub nawet dwie (330 kcal!). Dziś moja pasta jajeczna jest całkiem inna - jest zdrowa ! Smakuje świetnie, sama byłam pozytywnie zaskoczona, gdy pierwszy raz ją przygotowałam.
Pozostając w tematyce śniadań zapraszam na PASTĘ JAJECZNĄ BEZ MAJONEZU.
Na 1 kromkę ciemnego pieczywa przeznaczam ok. 1 jajka (zależy jak duża kromka ;) ).
Składniki:
2-3 jajka
pół łyżeczki ostrej musztardy
pół łyżeczki twarożku grani (można pominąć)
pół łyżeczki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Jak zrobić?
Jajka gotujemy na twardo. Należy pamiętać, żeby ich nie przegotować, bo będą niesmaczne i przełoży się to na smak pasty. Po ugotowaniu wkładamy do zimnej wody i obieramy. Po wystudzeniu kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy serek, oliwę, sól, pieprz. Całość mieszamy.
Źródło:http://filizanka-smakow.blogspot.com/2014/09/propozycja-sniadaniowa-pasta-jajeczna.html