Wykonanie
Sezon malinowy pomału dobiega końca, a więc
pora jeszcze go wykorzystać w pełni.
Maliny są
owocami, które zawierają bardzo dużo witamin i minerałów - magnez, wapń, żelazo. Są wykorzystywane w leczeniu różnorodnych dolegliwości. Poniżej przedstawiam przykłady w działaniach prozdrowotnych tych
owoców.są środkiem przeciwgorączkowym i napotnym,działają przeciwzapalnie, ściągająco i przeciwbakteryjnie,działają uspokajająco,obniżają ciśnienie
krwi, wzmacniają
serce i mają działanie przeciwmiażdżycowe dzięki minerałom w nich zawartym,żelazo i miedź mogą wspomóc leczenie anemii,są pomocne w łagodzeniu
bólu miesiączkowego, gdyż powodują rozkurcz
mięśni gładkich,duża ilość witamin wpływa korzystnie na układ odpornościowy.Ciekawostką jest, iż pestki
malin nie są trawione przez organizm człowieka, ale są odpowiedzialne za usunięcie toksyn z organizmu. Dodane do koktajlu, owsianki, czy
jogurtu przyspieszają proces odchudzania.Dzisiaj koktajl z
malin. Idealny na przekąskę
między posiłkami.
Składniki (na 1 koktajl):szklanka
malinszklanka
kefiru lub
jogurtu naturalnego1 łyżka
cukru (opcjonalnie)Wszystko razem blendujemy.
Maliny w 100 g zawierają tylko 33 kcal. Cały koktajl ma ok. 110 kcal.