Wykonanie
Chciałabym Wam przedstawić jeden z pomysłów na faszerowanie
jajek wielkanocnych. Zdecydowanie nie będzie to klasyka kuchni polskiej, a to dlatego, że tradycyjnie Polacy nie używają ani
awokado ani
limonki :) Akcentami polskimi będą jedynie
pietruszka i
lubczyk.Zaletą takich
jajek jest niewątpliwie ich "zdrowa" kaloryczność - nie są ani smażone, ani z dodatkiem
masła, a
awokado jest przecież doskonałym źródłem witamn w tym A i E, a do tego zawiera tłuszcze jednonienasycone oraz omega-3. Drugą zaletą jest piękny, wiosenny zielony kolor.Na niewielką porcję potrzebujecie:3
jajka ugotowane na twardosok z 1/3
limonki (im więcej dacie tym bardziej będą kwaskowe)1/3 pęczka
pietruszki1 niewielkie dojrzałe
awokadosól i
pieprzświeże listki
lubczyku i plasterki
rzodkiewki do dekoracjiUgotowane
jaja kroimy na połówki, a te drążymy wyciągając
żółtko oraz nieco
białka.
Awokado obieramy i rozgniatamy, dodajemy do niego
żółtka (z odrobiną
białek), drobno posiekaną
pietruszkę,
sok z limonki,
sól oraz
pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i nakładamy do wydrążonych
białek. Na koniec dekorujemy.Jeśli chowamy je do lodówki, wyciągnijmy ok 30 minut przed podaniem.Jeżeli jednak nie chcecie żeby
jajka były kwaskowe, nie dawajcie
limonki, jednak pamiętajcie, że dzięki niej
jajka dłużej zachowają zielony kolor
awokado - będą po prostu apetyczniej wyglądały :)

Czas przygotowanie: 15 minutStopień trudności: łatweKoszt: 5 złotych