ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane awokado i pietruszką z sokiem z limonki

Jajka faszerowane awokado i pietruszką z sokiem z limonki

nazwa

Wykonanie

Chciałabym Wam przedstawić jeden z pomysłów na faszerowanie jajek wielkanocnych. Zdecydowanie nie będzie to klasyka kuchni polskiej, a to dlatego, że tradycyjnie Polacy nie używają ani awokado ani limonki :) Akcentami polskimi będą jedynie pietruszka i lubczyk.
Zaletą takich jajek jest niewątpliwie ich "zdrowa" kaloryczność - nie są ani smażone, ani z dodatkiem masła, a awokado jest przecież doskonałym źródłem witamn w tym A i E, a do tego zawiera tłuszcze jednonienasycone oraz omega-3. Drugą zaletą jest piękny, wiosenny zielony kolor.
Na niewielką porcję potrzebujecie:
3 jajka ugotowane na twardo
sok z 1/3 limonki (im więcej dacie tym bardziej będą kwaskowe)
1/3 pęczka pietruszki
1 niewielkie dojrzałe awokado
sól i pieprz
świeże listki lubczyku i plasterki rzodkiewki do dekoracji
Ugotowane jaja kroimy na połówki, a te drążymy wyciągając żółtko oraz nieco białka. Awokado obieramy i rozgniatamy, dodajemy do niego żółtka (z odrobiną białek), drobno posiekaną pietruszkę, sok z limonki, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i nakładamy do wydrążonych białek. Na koniec dekorujemy.
Jeśli chowamy je do lodówki, wyciągnijmy ok 30 minut przed podaniem.
Jeżeli jednak nie chcecie żeby jajka były kwaskowe, nie dawajcie limonki, jednak pamiętajcie, że dzięki niej jajka dłużej zachowają zielony kolor awokado - będą po prostu apetyczniej wyglądały :)
Czas przygotowanie: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Koszt: 5 złotych
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2015/03/jajka-faszerowane-awokado-z-sokiem-z.html