Wykonanie
Jagnięcina w Polsce niestety nie jest zbyt popularna. Trudno się dziwić, z jednej strony dość wysoka cena, a z drugiej, fakt, że jest to
mięso młodego zwierzęcia. Może w regionach, gdzie hoduje się owce, gospodynie domowe potrafią świetnie przyrządzić to
mięso, ale znakomita większość z nas, nie gotuję
jagnięciny na co dzień, przez co nie bardzo wie jak się za to zabrać.Proponuję Wam bardzo prosty sposób na smaczną
jagnięcinę w kilka chwil. Doskonały także na grilla.Dla 2 osób potrzebujecie:Comber jagnięcy - ok 500g (może być już pokrojony w formie kotletów z kością)Musicie pamiętać, że to
mięso z kością, więc jeśli ktoś chce się bardzo najeść, potrzebuje kupić więcej
mięska.Marynata:150 ml czerwonego
wytrawnego wina2
liście laurowe3 ząbki
czosnku1 gałązka
świeżego estragonu (lub pół łyżeczki suszonego)5 ziarenek
pieprzu2 łyżki
oliwySkładniki na marynatę mieszamy.
Mięso opłukujemy i zanurzamy w marynacie na 12-24 godzin.Po wyjęciu osuszamy, posypujemy z 2 strony
solą morską i smażymy 2-3 minuty. Po tym czasie sypiemy
solą drugą stronę i na drugiej stronie tyle samo czasu smażymy. Podać można z gotowanymi
ziemniakami z
koperkiem i
sałatką ze świeżych warzyw.Możemy też grillować nasze
steki na świeżym powietrzu.

Po przekrojeniu

Koszt przygotwania to tak naprawdę koszt
mięska głównie. Ja płaciłam ok 70zł/kg, czyli wyjdzie ok 40 zł dla 2 osób z marynatą.Czas przygotowania: Marynowanie - 24h + smażenie ok 8 minutStopień trudności: Łatwe