Wykonanie
Nie
mogę uwierzyć w to, jak długo mnie tu nie było...prawie 3 miesiące!Czas ucieka jak z bicza strzelił.Odkąd jest z nami Mały Człowiek życie przyspieszyło przynajmniej trzykrotnie, a coś takiego jak 'czas wolny' znikęło ze słownika dnia codziennego.Od miesięcy czeka na mnie kilka książek i jedyne czym się rozkoszuję
póki co, to widok ich okładek.Praca, dom i Maluch wypełniają każdą chwilę. W zasadzie brak czasu na sen; zwłaszcza, że Mały Człowiek z niezwykłą konsekwencją wybudza się co 2, czasem co 3 godziny......Bycie Mamą to wyzwanie!;)Ale jest pięknie:) Przed nami pierwsze wspólne Święta, bieganina, przygotowania....na pewno będzie inaczej. Czekam na nie z niecierpliwością.W tym roku zamiast dojrzewających pierniczków, wymagających wcześniejszego planowania i zagniatania, na
stole zagości piernik, który można przygotować w niecałe 2 godziny. Czas to teraz towar na wagę złota, szukam więc inspiracji na szybkie, ale nie mniej smaczne, świąteczne potrawy.I taki jest ten
pudding. Przygotowywałam go już wielokrotnie, ale jakoś nie doczekaał się jeszcze publikacji. Przepis, z niewielkimi modyfikacjami, zaczerpnęłam stąd.

500-600 g
żurawiny (użyłam świeżej, ale może też być mrożona)50 g
masła3 łyżki
cukru (użyłam
cukru light muscovado)175 g
mąki2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia130 g
cukru (u mnie light muscovado; w oryginale 175 g)120 g stopionego i przestudzonego
masła2 łyżeczki domowej kandyzowanej
skórki pomarańczowej (w oryginale
olejek pomarańczowy)ok. 50 g
płatków migdałowych (lub posiekanych migdałow bez skórki)W rondlu rozpuść 50 g
masła, dodaj umytą
żurawinę i
cukier i podgrzewaj mieszając tak długo, aż
żurawina zacznie pękać i stanie się miękka- uważaj jednak aby nie gotować jej za długo;
owoce nie powinny całkem się rozpaść.

Nagrzej piekarnik do 175 stopni.W misce ubij
jajka z
cukrem, następnie dodaj stopione
masło,
mąkę,
proszek do pieczenia i
skórkę pomarańczową. Zmiksuj wszystko, po czym przełóż połowę masy do wysmarowanej
masłem formy (u mnie okrągła, 26 cm średnicy). Na masę rozłóż równomiernie przygotowaną wcześniej
żurawinę i nakryj ją pozostałą ilością ciasta. Wierzch posyp
płatkami migdałowymi.Piecz około 45-50 minut.Deser podawaj jeszcze ciepły, z kwaśną
śmietaną lub gęstym
jogurtem.Smacznego!