Wykonanie
Życie pełne jest niespodzianek.Czasem za nic ma nasze
plany.Kpi z marzeń.
Daje kopa.Innym razem głaszcze po głowie.Rozwija czerwony dywan.Otwiera drzwi.I nie wiadomo, czy warto gonić za tym, co zdaje się byc niedoścignione?Czy lepiej usiąść i czekać na ten właściwy czas, znak...?A może po prostu nie zastanawiać się zbyt wiele i brać, co przyniesie dzień?W końcu wszystko ma w przyrodzie swoje miejsce i swój czas.I nic tu po naszych usilnych staraniach naprawiania tego, co i tak jest już gdzieś zapisane.Ach!, Życie.....Kocham Cię, Życie......:)Przepis na dzisiejsze
ciasteczka to kolejna propozycja z ksiażki Si King'a i Dave'a Myers'a pt. ''The hairy bikers' big book of baking'', zmieniłam jednak nieco proporcje składników proponowane przez autorów.Delikatne, kruche, cudownie
cytrynowe. Z charakterem, którego nadaje szczypta
kardamonu. Ale jeśli lubicie jego bardziej intensywny smak, nie bójcie się dodać go nieco więcej.Tak czy siak, musicie spróbować!

(22-24 sztuki)160 g
masła100 g drobnego
cukruskórka otarta z jednej
cytryny2 łyżki
soku z cytryny (brak w oryginale)200 g
mąki tortowej100 g mielonych
migdałów1- 1,5 łyżeczki zmielonego
kardamonuMasło ubij z
cukrem na puszystą masę. Dodaj sok i skórkę otartą z wyszorowanej
cytryny, zmielone
migdały,
kardamon oraz
mąkę.Zagnieć wszystkie składniki, aby uzyskać jednolita, plastyczną masę.Podziel ciasto na dwie części i z każdej uformuj wałek o średnicy ok. 4 cm.
Ostrym nożem odkrawaj plastry ciasta grubości 1 cm. Każdy krążek ciasta lekko spłaszcz palcami zachowując okrągły kształt, a na jego wierzchu odciśnij wzór stempla (jesli nie posiadasz stempla, możesz wykonać wzór odciskając dowolnie np. widelec).
Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piecz ok.15 minut w temperaturze 180 stopni C, aż będą rumiane.Wystudź
ciasteczka na kratce kuchennej.Smacznego!