Pesto brokulowe.Tyle już razy na naszym stole, a nigdy tutaj. Zupełnie nie wiem dlaczego.Proste i pyszne.Do makaronu lub chleba. Pełna dowolność,I robi się ekspresowo.Pesto brokułowe1 brokuł, ok. 400-450 g100 g łuskanych pestek dyni2 duże ząbki czosnku100 g twardego sera długodojrzewającego, np. parmezanusól i pieprz do smakuoliwa z oliwek extra virgin (kilka łyżek, wedle uznania)Brokuła ugotuj do miękkości, odcedź i podziel na mniejsze cząstki.Pestki dyni upraż na suchej patelni; lekko przestudź.Ser zetrzyj na drobnych oczkach.Czosnek obierz i pokrój na cienkie plasterki.Brokuła, pestki dyniowe i czosnek umieść w pojemniku blendera i zmiksuj na jednolitą masę; dolej oliwy wedle potrzeby. Dodaj ser, wymieszaj całość łyżką i dopraw pieprzem i solą.Podawaj ze świeżo ugotowanym makaronem lub z pieczywem. Przed podaniem skrop całość oliwą.Życzę smacznego! :)