Wykonanie
Przyznam, że na co dzień nie jestem zwolenniczką tak ciężkich, bogatych ciast.Chyba bardziej ze względu na późniejsze wyrzuty sumienia, niż cokolwiek innego ;) Bo nie oszukujmy się: do sprzymierzeńców zdrowia i dobrej formy smakołyk ten nie należy........(cała blacha ma ok. 6000 kcal!!!!)Ale przecież od czasu do czasu można się uraczyć :D (bardziej przy okzaji uraczenia M., gdyż to na jego wyraźne urodzinowe zamówienie).Jeśli kochacie
gorzką czekoladę, gwarantuję Wam pogłębiającą się rozkosz z każdym kolejnym kęsem. Tyle w kwestii komentarza na temat smaku brownie, wszelkie inne słowa są w tym momencie zbędne!Co ważne, do przygotowania brownie potrzebujecie jedynie rondel, miseczkę, widelec i rózgę:)Poniższy przepis (w proporcji na dużą, prostokątną blachę) jest moją modyfikacją przepisu na brownie z dulce de leche .

Brownie z
malinami (bezglutenowe)240 g
masła340 g dobrej jakości
gorzkiej czekolady (przynajmniej 70% zawartości
kakao- przy czym użyłam tutaj 200g
czekolady 85%, 100 g
czekolady 65%, 40 g
czekolady mlecznej)45 g niesłodzonego ciemnego
kakao6 dużych
jajek200 g
brązowego cukru2 łyżki
aromatu waniliowego150 g mielonych
migdałów50 g
mąki ryżowej (lub innej bezglutenowej)250 g
malin (użyłam świeżych, ale mrożone też się sprawdzą)

Prostokątną formę do pieczenia wyłóż papierem.Piekarnik nagrzej do 170 stopni C.W rondlu umieść
masło i połamaną
czekoladę. Regularnie mieszając, podgrzewaj na malutkim ogniu aż do połączenia składników. Zdejmij rondel z palnika.Do masy dodaj
aromat waniliowy i
cukier, dokładnie wszystko rozmieszaj.W miseczce rozbij
jajka i rozmąć je widelcem.Rozmącone
jaja wlewaj powoli do czekoladowej masy i jednocześnie mieszaj całość energicznie rózgą (aby nie powstała jajecznica!)Dosyp zmielone
migdały i
makę i ponownie wszystko wymieszaj.Masę przelej do przygotowanej wcześniej blachy, wygładź jej powierzchnię i delikatnie powciskaj w środek
maliny.Ciasto piecz ok. 35 minut (patyczek, po wyjęciu go z ciasta, powinien być suchy).Wystudź ciasto w formie i pokrój na małe kwadraty.Ciasto, szczelnie owinięte folią spożywczą, możesz przechowywać w lodówce kilka dni.