Wykonanie
Zapraszam Was na wiosenny klasyk:)Jest
rabarbar, to musi być
tarta:) Bo
drożdżowe już było.Szybkie i proste ciasto, które znakomicie sprawdzi się w leniwy, weekendowy dzień (lub noc;); wspaniale wpisuje się również w piknikowe menu.Polecam na wszelkie majówkowe okazje:)100 g
masła90 g drobnego
cukru120 g białej
mąki orkiszowej1
jajko2-3 łyżki
wody5 łodyg
rabarbarugruby
cukier do posypania wierzchu (użyłam demerary)
cukier puder
Masło drobno posiekaj i zmieszaj z
cukrem oraz
mąką. Dodaj
jajko i 1-2 łyżki
wody i zagniataj tak długo, aż ciasto uzyska zwartą i plastyczną konsystencję (w razie potrzeby dodaj więcej
wody); powinno być lśniące i jednolite.Uformuj kulę,
owiń ją folią spożywczą i schowaj do lodówki na około 40 minut.Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 6 mm i wyklej nim spód oraz brzegi formy (użyłam kwadratowej formy o
boku 20 cm). Na wierzchu ułóż obrane i przycięte na długość blaszki łodygi
rabarbaru, jedna przy drugiej.Z resztek ciasta uformuj wąskie paski i poukładaj je na wierzchu
rabarbaru w formie skośnej kratki. Całość posyp grubym
cukrem.Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez około 40 minut.Wierzch lekko przestudzonego ciasta oprósz
cukrem pudrem.Smacznego!