Wykonanie
Szaro- buro i mokro. Brrrrr.....Nawet w dzień jakoś ciemno.Ciepłe skarpety i
herbata z
miodem oraz dobra muzyka w tle wydają się być najlepszą alternatywą na takie poniedziałkowe popołudnie. A w zasadzie już wieczór.....Nowa płyta Ani Dąbrowskiej brzmi cudnie...warto było czekać:)
Brokułowy krem wypełnia szaro-burość
zielenią.2 średniej wielkości
brokuły4 ząbki
czosnku2 średnie
ziemniaki1200 ml
bulionu warzywnego100 g
sera red leicester (można zastąpić innym
żółtym serem)1 łyżka
serka kremowego (typu Philadelphia)
pieprz i
sólZiemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki,
brokuły dzielimy na różyczki. Warzywa zalewamy
bulionem i gotujemy aż zmiękną.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy
serek kremowy oraz
czosnek, gotujemy jeszcze przez chwilę. Zupę rozdrabniamy blenderem do uzyskania kremowej, gładkiej konsystencji. Doprawiamy
pieprzem i
solą.
Ser ścieramy na grubych oczkach i, zachowując kilka łyżek do dekoracji, dodajemy go do gorącej zupy- mieszamy aż prawie całkowicie się rozpuści.Krem podajemy od razu, z wierzchu posypujemy pozostałym
serem.Zupka wspaniale rozgrzewa, smacznego!