Wykonanie
Gdy tradycja łączy się z nowoczesnością bardzo często mamy do czynienia z tworem zaskakującym, aczkolwiek interesującym. Tak jest i w przypadku tej zupy....Bo czy istnieje bardziej powszechne warzywo niż
por (tak, wiem:
marchew cebula,
ziemniaki...)?A gdyby tak do
pora dodać
mleczko kokosowe, odrobinę
chilli i limonkę?Zapraszam do stołu!3 duże
porysok z limonkimała
papryczka chilli (lub suszone- crushed
chilli)puszka
mleczka kokosowego 400 ml1,5 litra
bulionu warzywnegoczerwona
słodka paprykaodrobina
wiórków kokosowychsólPora myjemy i siekamy w talarki, gotujemy w
bulionie do miękkości. Następnie, za pomocą blendera, rozdrabniamy wszystko by otrzymać dosyć gęstą papkę. Dodajemy
mleczko kokosowe i
surową czerwoną paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę oraz wyciśnięty
sok z limonki. Gotujemy ok 10 min na małym ogniu. Doprawiamy drobniutko posiekaną
papryczką chilli (tutaj niech każdy
doda ilość wprost proporcjonalną do preferowanej pikanterii- przypominam, że papryczka im mniejsza, tym bardziej ostra!) oraz
solą (wedle potrzeby).Opcjonalnie można dodać
wiórków kokosowych by potrawę nieco bardziej zagęścić.Zupę serwujemy udekorowaną
paprykowo-
kokosowym kwiatkiem.Przyznam się szczerze, że gdy pierwszy raz gotowałam tę zupę, to nie do końca przekonana byłam do owego połączenia smaków, jednak na skutek konsumpcji zmieniłam zdanie.Mam nadzieję, że i wam przypadnie do gustu:)Krecia