Wykonanie
Dzisiaj na czarno,
czarna fasola, czarna
soczewica. Moja kumpela, patrząc na talerz powiedziała: "trzy kupy". I faktycznie, zbyt apetycznie może to nie wygląda, z resztą jak większość dań z
soczewicy, mimo to smakuje naprawdę dobrze. Całe danie jest baaardzo pożywne i na długi czas uczucie sytości pozostaje. Przyznaję, że to moje pierwsze danie z czarnej
soczewicy, jej smak porównałabym do
soczewicy brązowej, chociaż jest bardziej słodka, bardziej egzotyczna.
3 łyżki
mąki ryżowejcebula2 ząbki
czosnku3 łyżki
olejubułka tarta razowa1 łyżka
słodkiej paprykisólSoczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Cebulę drobno kroimy dusimy do miękkości. W sporej misce mieszamy
mąkę, posiekany
czosnek,
olej,
paprykę i 3 łyżki
bułki tartej. Ugotowaną
soczewicę blendujemy. Gotową
cebulę, przekładamy do miski, tak samo jak i
soczewicę, wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, obsypujemy
bułką tartą i smażymy na małym ogniu z dwóch stron. Ciasto formuje się bardzo łatwo, nie powinno się przylepiać ani do miski ani do rąk.Do tego serwuje surówkę z
kapusty pekińskiej i
ogórka świeżego z
sosem czosnkowym i
czarną fasolę.
Czarną fasolę gotujemy do miękkości, jedną
cebule dusimy do miękkości.
Fasolę i
cebulę blendujemy z łyżką
oliwy i łyżką
jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego.