ßßß Cookit - przepis na Tarta orzechowa z karmelem.

Tarta orzechowa z karmelem.

nazwa

Wykonanie

Na słono, na słodko, a może na ostro. W to niedziele popołudnie na moim stole gościła w towarzystwie orzechów i karmelu.
Potrzebujemy:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
500 ml śmietanki 30%
pół szklanki mleka
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
pół kostki masła
300 gram orzechów
Mąkę przesiewamy, masło kroimy, dodajemy jajko i szczyptę soli. Wszystko razem wyrabiamy na gładką masę. Gotowe ciasto zawijam w folię i odstawiam do lodówki na 30 minut. Rozwałkowuje i układam na wybranej przeze mnie blaszce posmarowanej delikatnie masłem, nakłuwam widelcem.
Piekę 15 minut w 190`C. W tym czasie ubijam śmietanę, oczywiście na sztywno. Siekam wybrane orzechy. U mnie znalazły się popularne fistaszki, włoskie i migdały. Nie przejmujcie się, że któreś zostaną w całości. Na koniec zostawiam czas na karmel ponieważ musimy mu poświęcić trochę uwagi. Na małym ogniu gotujemy mleko, cukier i cukier waniliowy do koloru brązowego, często mieszając. Uważajcie żeby nie przypalić! Kiedy masa będzie miała kolor brązowy dodajemy posiekane masło i energicznie chwilkę mieszamy. Na spód wykładamy ubitą śmietanę, później orzechy, a na wierzch karmel prosto z garnka. Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce około 2 godzin. Kiedy dopada mnie melancholia sięgam po coś naprawdę orzechowego i słodkiego....ciiiiiiii tylko nikomu nie mówcie ;) A Wy jaką tartę wolicie na słono czy na słodko????
Źródło:http://ugotuj-z-marta.blogspot.com/2015/05/tarta-orzechowa-z-karmelem.html