Wykonanie

Spód:- 200 gr
mąki żytniej razowej- 3 łyżki
oleju-
wodaFarsz:- 450 gr
mrożonego szpinaku- 4 ząbki
czosnku-
ostra papryka w proszku-
pieprz- 50-100 gr
fetyPrzygotowanie:Przepis na tartę o średnicy 22 cm.Zaczynamy od ciasta. Mieszamy
mąkę z
oliwą i powoli dodajemy
wodę w takiej ilości aby zrobiło się nam gęsta masa. Wyrabiamy ciasto przez chwilę. Następnie rozkładamy ciasto do foremki(używam silikonowej, więc bez natłuszczania). rozkładamy ciasto równomiernie w formie. Następnie wstawiamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na 15-20 minut do podpieczenia.W tym czasie, a nawet wcześniej wrzucamy na patelnie wrzucamy
szpinak aż do rozmrożenia.

Jak większość
wody wyparuje dodajemy wyciśnięty
czosnek, i
przyprawy. podsmażamy i przerzucamy do miseczki do ostudzenia. W drugiej miseczce roztrzepujemy
jajka, a następnie dodajemy do nich rozdrobnioną
fetę. Następnie mieszamy to ze
szpinakiem, do uzyskania w miarę jednolitej masy.

Na podpieczonym spodzie rozprowadzamy równomiernie nasz
szpinakowy farsz.

Pieczemy tartę następne 20-25 minut.


Smacznego:)