Duża ilość ziaren na kruchym ciastku. Bardzo ładnie się prezentują, świetne w smaku.Składniki:- 1,5 szklanki mąki- 4 łyżki cukru pudru- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 jajko- 1 łyżka gęstej śmietany- 100 g masła- 2 łyżki cukru- szklanka ziaren (orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy ziemne, sezam, pestki słonecznika, pestki dyni itp.)Przygotowanie:Suche składniki wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać żółtko i śmietanę i szybko zagnieść kruche ciasto. Wstawić na 1 godzinę do lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika. Rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm. Wykrawać ciastka. Białko rozmieszać z cukrem. Posmarować białkiem wierzch ciastek. Posmarowaną częścią namaczać w ziarnach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.