Wykonanie
I znów sobota. Wymęczyła mnie dzisiaj ta robota. Pobudka o 2:30 to zgroza, ale jakoś idzie się przyzwyczajać (chcąc nie chcąc trzeba :)). Ale dzień robotny miną szybciutko, i jeszcze szybciej minie wieczór (niestety), ale niech sobie mija jeżeli przed sobą ma się takie pyszności :D.A dzisiaj mam wam do zaprezentowania naprawdę coś pysznego. Maleństwa, które biją swym smakiem te ciasta z największej brytfanki :). A w smaku są, chrupiące, mięciutkie. Delikatnie korzenne, dzięki odrobinie
przyprawy do piernika.Panierka z
cukru w bardziej przypieczonych miejscach przypomina mi smak waty cukrowej ( nie wiem dlaczego, ale tak właśnie mi smakowało, może miałam na na nią w tym momencie ochotę :D).A jak dla mnie to są bardzo fajną propozycją na Tłusty Czwartek, dla tych co nie przepadają za pączkami i smażeniem. Sprawdzą się w ten dzień znakomicie :).

Składniki:(ok. 40 sztuk)Ciasto:2 szklanki
mąki1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 kostki zimnego
masła1/2 szklanki
jogurtu greckiego20
drożdżyPanierka:
jajkoodrobina
mleka1/2 szklanki
cukrucukier waniliowyłyżka
przyprawy do piernikaWykonanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy
sól, gałkę. Następnie dodajemy schłodzoną
margarynę i wszystko razem dokładnie siekamy nożem, aż powstaną grudki.
Jogurt grecki delikatnie podgrzewamy i kruszymy do niego
drożdże. Następnie dokładnie mieszamy.Dodajemy do ciasta i zagniatamy dokładnie.Następnie odstawiamy na 20-25 minut w ciepłe miejsce.Ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy tak na ok. 0 . 5 cm.Wycinamy z ciasta,
ciasteczka dowolnego kształtu.Do miseczki rozbijamy
jajko dodajemy do niego odrobinę
mleka i dokładnie rozbełtujemy widelcem.
Cukier mieszamy z
cukrem waniliowym i
przyprawą do piernika.Nasze
ciasteczka z jednej strony maczamy w
jajku a następni w panierce. I kładziemy na blachę wyłożoną papierem.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.Kiedy blaszkę wypełnimy
ciasteczkami, to wkładamy je do piekarnika i pieczemy 15 minut. Aż się ładnie zarumienią.Smacznego :)