ßßß

Składniki:(na ok.30 drożdżówek)1kg mąki80g drożdży1/2l mleka4 żółtka120g cukru100g masłaszczypta solicukier waniliowydżem jagodowy (lub jakikolwiek inny)białko do smarowania wierzchu bułeczekKruszonka:łyżka masła (taka porządna)10 łyżek mąki4 płaskie łyżki cukru
Wykonanie:Mąkę przesiewamy do dużej miski.Rozczyn:Drożdże kruszymy do pojemnika, dodajemy łyżkę cukru, dwie łyżki mąki i szklankę letniego mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy (przykryte ściereczką), aż podwoi swoją objętość. Mniej więcej na ok.30 minut.Do przesianej mąki dodajemy cukier waniliowy, sól i cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy rozczyn, żółtka i resztę mleka, oraz roztopione letnie masło. Wyrabiamy ciasto dokładnie go ugniatając. Zagniatamy je, aż uzyskamy gładką jednolitą konsystencje. Ciasto powinno odchodzić od miski i nie przyklejać się nam do rąk. (Ugniatamy jakieś 6-8 minut). następnie nakrywamy ściereczką i odstawiamy w jakieś ciepłe miejsce, aż dobrze podrośnie. Następne 30-40 min.Kiedy nasze ciasto już mocno podrośnie, rwiemy po kawałku ciasta i formujemy kuleczki, w środku robimy wgłębienie i dajemy trochę dżemu. Kładziemy na nasmarowaną masłem blachę.Kruszonka:Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, do uzyskania konsystencji sypkiego piasku.Nasze bułeczki posypujemy kruszonką i nakryte znów odstawiamy, aby podrosły.Z podanych składników, wyjdą dwie duże blachy.Następnie do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni, wstawiamy nasze bułeczki i pieczemy ok.25 minut, aż łanie się zarumienią. A wykałaczka po wbiciu w bułeczki będzie sucha.Smacznego :)
*Jeżeli nasze bułeczki za szybko będą się rumienić, wierzch można nakryć folią aluminiową. Świecącą strona do góry.*A jeżeli zostanie wam trochę kruszonki namawiam waz do zrobienia, przepysznych ciasteczek z dżemem oto przepis: Pyszne kruche ciasteczka z dżemem