Wykonanie
Pyszne drożdżóweczki z
dżemem jagodowym i słodziutką kruszonką. Pulchniutkie i idealne na podwieczorek do
kawy,
herbaty, lub szklanki
mleka. To ostatnie to dla mnie idealne połączenia.


Składniki:(na ok.30 drożdżówek)1kg
mąki80g
drożdży1/2l
mleka4
żółtka120g
cukru100g
masłaszczypta
solicukier waniliowydżem jagodowy (lub jakikolwiek inny)
białko do smarowania wierzchu bułeczekKruszonka:łyżka
masła (taka porządna)10 łyżek
mąki4 płaskie łyżki
cukru
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miski.Rozczyn:
Drożdże kruszymy do pojemnika, dodajemy łyżkę
cukru, dwie łyżki
mąki i szklankę letniego
mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy (przykryte ściereczką), aż podwoi swoją objętość. Mniej więcej na ok.30 minut.Do przesianej
mąki dodajemy
cukier waniliowy,
sól i
cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy rozczyn,
żółtka i resztę
mleka, oraz roztopione letnie
masło. Wyrabiamy ciasto dokładnie go ugniatając. Zagniatamy je, aż uzyskamy gładką jednolitą konsystencje. Ciasto powinno odchodzić od miski i nie przyklejać się nam do rąk. (Ugniatamy jakieś 6-8 minut). następnie nakrywamy ściereczką i odstawiamy w jakieś ciepłe miejsce, aż dobrze podrośnie. Następne 30-40 min.Kiedy nasze ciasto już mocno podrośnie, rwiemy po kawałku ciasta i formujemy kuleczki, w środku robimy wgłębienie i dajemy trochę
dżemu. Kładziemy na nasmarowaną
masłem blachę.Kruszonka:Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, do uzyskania konsystencji sypkiego piasku.Nasze bułeczki posypujemy kruszonką i nakryte znów odstawiamy, aby podrosły.Z podanych składników, wyjdą dwie duże blachy.Następnie do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni, wstawiamy nasze bułeczki i pieczemy ok.25 minut, aż łanie się zarumienią. A wykałaczka po wbiciu w bułeczki będzie sucha.Smacznego :)

*Jeżeli nasze bułeczki za szybko będą się rumienić, wierzch można nakryć folią aluminiową. Świecącą strona do góry.*A jeżeli zostanie wam trochę kruszonki namawiam waz do zrobienia, przepysznych
ciasteczek z
dżemem oto przepis: Pyszne kruche
ciasteczka z
dżemem