W upalne dni idealną propozycją na lekki obiad jest chłodnik!Nie wymaga wiele pracy, a smak chłodnika z ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem (może być też szczypiorek) jest fenomenalny.Tradycyjnie do chłodnika używa się kefiru - ja tym razem spróbowałam z jogurtem greckim, efekt - chłodnik jest gęstszy i bardziej kremowy i sycący, ale równie przepyszny.U mnie dzisiaj właśnie taki obiadek - a do tego podsmażone młode ziemniaczki z czosnkiem i ziołami, mniam...300 ml greckiego jogurtu greckiego2 ogórki gruntowe3-4 rzodkiewkikoperek/ szczypiorekpieprz białyNowalijki kroimy na kawałki lub ogórka ścieramy na tarce o grubych okach, a rzodkiewkę kroimy, wrzucamy nowalijki do rozmieszanego jogurtu. Dodajemy posiekany koperek i szczypiorek lub tylko koperek, przyprawiamy białym pieprzem i wualaa. Gotowe!