Wykonanie
Uległam świątecznemu klimatowi, Pan Mąż przyniósł już z piwnicy karton numer 1 ze świątecznymi ozdobami. A tam oczywiście same cuda..Poza tym wertuję książki z przepisami i szukam inspiracji próbując wymyślić coś ciekawego na Świąteczny Stół. Wpadł mi do głowy przepis na
sałatkę z
makaronem tortellini - może trochę z tęsknoty za Włochami, uroczymi uliczkami,
winem, kraciastymi obrusami, a może dla przeciwwagi do klasycznej sałatki jarzynowej, którą skadinąd bardzo lubię :)
Składniki250 gram opakowania tortellini z
ricottączerwona paprykażółta paprykaogórek zielony świeży5 plastrów
szynki gotowanejząbek
czosnkusól,
pieprz do smaku2 plastry
żółtego sera do dekoracjiGotujemy tortellini z
ricottą, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
Papryki kroimy w kostkę,
ogórka w plasterki i na pół,
szynkę kroimy w paski.
Majonez wykładamy do miseczki, przeciskamy przez praskę ząbek
czosnku, mieszamy. Następnie łączymy tortellini z pozostałymi pokrojonymi składnikami, mieszamy z
majonezem z
czosnkiem, doprawiamy
solą i
pieprzem. Odstawiamy
sałatkę na 20 minut do lodówki (aby smaki się przegryzły), mieszamy ponownie, podajemy na stół, udekorowaną gwiazdkami wyciętymi z
żółtego sera