Wykonanie
I znowu
ciasto francuskie na tapecie – czyli smakowite rożki „nieźle nadziane”, a w tle blaszany kubek emaliowany pamiętający czasy PRL-u wycyganiony od babci kilka miesięcy temu, idealnie wpasowuje się w moja
groszkową kolekcje oraz w sielskie kosztowanie przekąski zwanej niegdyś „drugim śniadaniem”, a dzisiaj „lunchem” domowym ;pRożki z
ciasta francuskiego „nieźle nadziane”Składniki (na 6 rożków)1 rulon
ciasta francuskiego7-8 plastrów
polędwicy sopockiej4 łyżki
groszku konserwowego4 łyżki czarnych
oliwek bez pestek100 gram
serka topionego ze szczypiorkiem1 łyżka
jogurtu naturalnegokilka gałązek
tymiankusól,
pieprzPolędwicę sopocką kroimy w kostkę,
oliwki kroimy na wąskie plasterki. Następnie wrzucamy
polędwicę i
oliwki do miseczki, dodajemy
groszek,
serek topiony,
jogurt naturalny tymianek,
sól oraz
pieprz grubo mielony i mieszamy wszystkie składniki ze sobą.Rozwijamy rulon schłodzonego
ciasta francuskiego, kroimy w prostokąty o wymiarach 12,5x13 centymetrów. Układamy nadzienie na sam środek ciasta i składamy na pół w kształcie rożka, brzegi dociskamy dokładnie oraz robimy widelcem ozdobne paseczki. Można ozdobić rożki fragmentem
ciasta francuskiego wykrawając dowolny kształt, a następnie przykleić do rożka. Piec około 20 minut w temp 180 stopni na złoty rumiany kolor.
Się pochwalę, że przepis i foty docenione w konkursie "Razem przy jednym
stole" organizowanym przez Coca-Colę calkiem sympatycznym koszem piknikowym w kolorze modnego shabby chic :) z naczyniami idealnymi na piknik :)http://www.razemprzyjednymstole.pl/