Kartofel bułgarski to jedna z moich ulubionych wersji podania ziemniaków. Delikatny farsz, zapieczony ser i sezam - wszystko świetnie do siebie pasuje. Wykonanie proste, choć pracochłonne. Jednak zadowolenie domowników gwarantowane (u mnie uśmiechy z twarzy nie chciały zejść).Tak przygotowane kartofle najlepiej podawać z sosem tzatziki.Czas przygotowania : 60 minSkładniki (dla 3 osób):- 6 dużych ziemniaków- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- żółty ser do posypania- mała śmietana 18%- sezam- sól, pieprz, tymianek1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach i przestudź.2. Przetnij ugotowane ziemniaki na pół i wydrąż, tworząc owalne foremki. Uważaj, żeby nie uszkodzić ziemniaka.3. Wydrążony miąższ ugnieć widelce.4. Na patelni podsmaż cebulę z czosnkiem.5. Dodaj miąższ z ziemniaków. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem.6. Smaż chwilę, aż uzyskasz jednolitą masę. Dodaj śmietanę i wymieszaj.7. Napełnij farszem wydrążone ziemniaki.8. Posyp startym serem i sezamem.9. Zapiekaj, aż ser się zarumieni.