Wykonanie
Uwielbiam sałatki! Od jakiegoś czasu przestałam przy nich kombinować i każda była na podstawie mojej ulubionej
sałaty lodowej. Muszę przyznać - to moja wielka miłość. Czy odwzajemniona? Nie wiem, ale mam nadzieję że nie obrazi się za zdradę z
kapustą pekińską.

Czas przygotowania : 15-20 minSkładniki:- 1 średnia
kapusta pekińska (ok 1 kg)- 10 dag łuskanego
słonecznika- 10 dag
suszonej żurawiny- 1 puszka
ananasa w plastrach- 20 dag
szynki-
sól-
pieprz- sos: 2 łyżki
oliwy z oliwek, 2 łyżki
soku z cytryny, 2 łyżki
miodu, 2 łyżki
musztardy sarepskiejOpłucz, osusz i pokrój
kapustę pekińską.
Ananasa i
szynkę pokrój w kostkę. Wszystko przełóż do dużej miski. Dodaj
żurawinę,
słonecznik, szczyptę
soli i
pieprzu. W miseczce wymieszaj
oliwę z oliwek,
sok z cytryny,
miód i
musztardę sarepską. Wlej do sałatki, wymieszaj. Najlepiej smakuje schłodzona w lodówce, ale można ją również jeść od razu po przygotowaniu.Mi osobiście
sałatka bardzo pasuje, choć bałam się połączenia
musztardy,
miodu i
ananasa. Jakoś niespecjalnie przepadam za
musztardą, jednak
sałatka okazała się być przepyszna. Zrobiłam jej całkiem sporo i
będę ją jeść przez kilka następnych dni sama, gdyż nie M nie specjalnie ją polubił. Może to i dobrze, więcej dla mnie!