Wykonanie
Eh to moje roztrzepanie... Miałam dodać wcześniej przepis na drugie pierniczki, ale wir świątecznych przygotowań mnie pochłonął. Trudno, dodaje teraz. Lepiej późno niż wcale :)Czas przygotowania : 20min przygotowanie ciasta, noc w lodówce, ok 40 min pieczenieSkładniki:- 50 dag
mąki żytniej- 10 dag miękkiego
masła- 10 dag miękkiego marcepana- 1 łyżka
sody- 10 dag
cukru trzcinowego- 20 dag płynnego
miodu- 2,5 łyżki
przyprawy piernikowej- 1 łyżko
kakao- 2
jajka- 1
żółtko- 80g uprażonych, obranych i zmielonych
migdałów1. Wymieszaj
mąkę z
sodą, dodaj wszystkie pozostałe składniki i wyrób ciasto.2. Uformuj z ciasta kulę i włóż na noc do lodówki.3. Rozkawałkuj ciasto na grubość 0 , 5 cm i wykrawaj dowolne pierniczkowe kształty.4. Piecz w temperaturze 170°C przez około 12-15 minut.5. Gotowe pierniczki ozdób - polukruj, polej
czekoladąBardzo pyszne pierniczki, szczególnie dla kogoś kto uwielbia
migdały. Są idealne dla spóźnialskich, którzy robią pierniki na krótko przed świętami. Dodatkowo, są wyjątkowo proste w wykonaniu.