ßßß Cookit - przepis na Tort na I Komunię Świętą.

Tort na I Komunię Świętą.

nazwa

Wykonanie

Biszkopt:
7 jaj
180 g cukru
160 g mąki
70 g mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać przez sito i wymieszać je razem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W połowie ubijania dodać cukier. Gdy piana będzie już bardzo sztywna dodawać po 1 żółtku i cały czas miksować. Następnie dodawać wymieszane mąki i miksować do momentu uzyskania jednolitej masy. Masę biszkoptową wylać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec 35 minut w temperaturze 160 stopni C. Po upieczeniu wyjąc od razu z piekarnika i rzucić o ziemię z wysokości 150 cm, następnie wstawić do piekarnika i zostawić uchylone drzwi. Gdy biszkopt częściowo ostygnie, wyjąć z tortownicy i zostawić do całkowitego schłodzenia. Biszkopt można położyć do góry dnem, wtedy jeśli wytworzyła się górka na środku, powinna się wyrównać. Po wystudzeniu przekroić na pół. Upiec 2 takie biszkopty.
Krem:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
4 cukry waniliowe
4 szklanki mleka w proszku
600 g masła
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszać aż całkowicie się rozpuści, wystudzić.
Masło zmiksować na puch. Następnie dodawać po 1 łyżce przestudzonego mleka na zmianę z mlekiem w proszku. Wszystko zmiksować na gładki krem.
Przełożyć biszkoptem kremem i dodatkami (u mnie dżem porzeczkowy i brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę).
Źródło:http://codobregodzis.blogspot.com/2015/05/tort-na-i-komunie-swieta.html