Wykonanie
Biszkopt:7 jaj180 g
cukru160 g
mąki70 g
mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od
żółtek.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać przez sito i wymieszać je razem.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. W połowie ubijania dodać
cukier. Gdy piana będzie już bardzo sztywna dodawać po 1
żółtku i cały czas miksować. Następnie dodawać wymieszane
mąki i miksować do momentu uzyskania jednolitej masy. Masę
biszkoptową wylać do tortownicy wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką. Piec 35 minut w temperaturze 160 stopni C. Po upieczeniu wyjąc od razu z piekarnika i rzucić o ziemię z wysokości 150 cm, następnie wstawić do piekarnika i zostawić uchylone drzwi. Gdy
biszkopt częściowo ostygnie, wyjąć z tortownicy i zostawić do całkowitego schłodzenia.
Biszkopt można położyć do góry dnem, wtedy jeśli wytworzyła się górka na środku, powinna się wyrównać. Po wystudzeniu przekroić na pół. Upiec 2 takie
biszkopty.Krem:1 szklanka
mleka1 szklanka
cukru4
cukry waniliowe4 szklanki
mleka w proszku600 g
masłaMleko zagotować z
cukrem i
cukrem waniliowym. Mieszać aż całkowicie się rozpuści, wystudzić.
Masło zmiksować na puch. Następnie dodawać po 1 łyżce przestudzonego
mleka na zmianę z
mlekiem w proszku. Wszystko zmiksować na gładki krem.Przełożyć
biszkoptem kremem i dodatkami (u mnie
dżem porzeczkowy i
brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę).

