Wykonanie
Składniki (na 3
chałki):1 kg
mąki10 dag
drożdży6 jaj (3
żółtka, 3 całe)1.5 szklanki
cukru1
cukier waniliowy0.5 litra
mleka1 łyżeczka
soli1
margarynazapach
rodzynki,
owoce (według uznania)
Budyń:Odlewamy trochę
mleka, mieszamy z 3 łyżkami
mąki. Resztę
mleka, razem z
cukrem i wymieszaną
mąką gotujemy na
budyń.Rozczyn:
Drożdże, pół łyżeczki
soli, 1 łyżkę
cukru,
mleko (ok. 1/4 szklanki odlanej z tego pół litra) i 1 łyżkę
mąki wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.Ciasto:Gdy rozczyn wyrośnie dodać do niego
jajka - wymieszać. Dodać
budyń, wymieszać,
mąkę, wymieszać i na koniec rozpuszczoną
margarynę. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.Uformować 3 wałeczki i zapleść jak warkocz.