Wykonanie
Zdecydowanie jestem łasuchem, a z resztą P. też. Dlatego kiedy tylko
mogę, piekę. Lubię to robić, lubię też próbować nowych rzeczy i wymyślać nowe przepisy. Kiedy wczoraj zostałam obdarowana pięknymi jabłuszkami musiałam zrobić z nich jakiś deser. Zdecydowałam się na...Tartę z
budyniem i
jabłkami
Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy:2 szklanki
mąki0,5 szklanki
cukru pudru3/4 kostki prawdziwego
masła1
jajko2 łyżki gęstej
śmietanyszczyptę
soliDodatkowo:porcję domowego budyniu (przepis tutaj)2 spore
jabłkaewentualnie:
galaretkę cytrynową lub 3 łyżki
cukruNajpierw mieszamy
mąkę,
cukier i
sól, a następnie wgniatamy w to zimne
masło. Kiedy całość zacznie przypominać konsystencją mokry piasek, dokładamy
jajko i
śmietanę. Całość zagniatamy, aż uzyskamy jednolite, gładkie ciasto. Robimy z niego kulę i wkładamy na ok. 0,5 godz. do lodówki. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto dość cienko lub po prostu równomiernie wylepiamy nim formę do tarty. Podpiekamy je ok. 7-8 min. w 180 stopniach Celsjusza.
Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy. Najpierw w ósemki, a później w dość cienkie plasterki. Na podpieczony spód wykładamy
budyń, a na wierzch układamy
jabłka. Całość pieczemy jeszcze 30 min.Po ostygnięciu wierzch możemy posmarować lub zalać cienką warstwą
galaretki. Można także przygotować ozdoby z karmelu. Kiedy
cukier rozpuścimy na patelni, wylewamy jej zawartość na papier do pieczenia tworząc dowolny wzór. Gdy karmel zastygnie delikatnie przekładamy go na ciasto. Efekt? Sami zobaczcie.