Wykonanie

Szarlotka to dla mnie archetyp ciasta. Aż
dziwne, że przepis na moją popisową szarlotkę, którą robię właściwie z zamkniętymi oczami, zamieszczam na blogu dopiero teraz...Przypuszczam, że większość osób, czytając ten wpis, pomyśli "A tam, i tak moja szarlotka jest najlepsza". To chyba nieodłączna cecha tego ciasta - każda rodzina i każdy kucharz mają swój sprawdzony, od lat wykorzystywany przepis, który sprawdza się za każdym razem i nieodmiennie zachwyca gości. Prawda jest taka, że każda domowa szarlotka jest dobra - wynika to z domowego ciasta i wykorzystania prawdziwych
jabłek, a nie nafaszerowanych utrwalaczami mas
jabłkowych w słoikach.Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na szarlotkę, który w mojej rodzinie jest stosowany od lat, ale przez ten czas uległ wielu modyfikacjom. Co ciekawe, szarlotka na podstawie tego bazowego przepisu (choć, jak mówiłam, z drobnymi zmianami) wychodzi inaczej w zależności od tego, czy piekę ją ja, moja siostra czy moja babcia...

Składniki(na ciasto o wymiarach 24 x 24 cm)350 g
mąki pszennej (użyłam luksusowej typ 550)200 g
masła2
żółtka110 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
proszku do pieczenia1,5 kg
jabłek szara reneta
cynamon (ilość według uznania; ja lubię, gdy
jabłka są wyczuwalnie
cynamonowe)Przygotowanie
Mąkę wymieszać z
cukrem i
proszkiem do pieczenia. Wysypać na blat stołu, tworząc kopczyk z zagłębieniem.Do zagłębienia wbić
żółtka.Dodać
masło pokrojone w kostkę.Zagnieść ciasto. Uformować dwie kule nierównej wielkości (1/3 i 2/3). Każdą kulę zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. godzinę.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C (grzanie góra-dół).Dno i brzegi tortownicy wysmarować
olejem i wysypać
tartą bułką.Z większej kuli ciasta uformować placek. Rozwałkować i przełożyć do tortownicy. Wyrównać, załatać dziury. Ciasto ponakłuwać widelcem.Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec na lekko zezłocony kolor, ok. 15 minut.W tym czasie obrać
jabłka i zetrzeć w malakserze na grubych oczkach (można też ręcznie na tarce, ale po co się przemęczać? :). Wymieszać z
cynamonem (ilość
przyprawy według uznania).
Jabłka przełożyć na podpieczony i lekko ostudzony spód.Pozostała porcja ciasta powinna już mocno stwardnieć w lodówce. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach prosto na
jabłka. WyrównaćWstawić do rozgrzanego piekarnika i piec do czasu, aż wierzch ciasta się zezłoci (ok.45-60 minut).Ostudzone ciasto oprószyć
cukrem-pudrem.Podawać samą lub z kulką
lodów waniliowych.Smacznego!
