Wykonanie

Oto kolejne drożdżówki w mojej piekarniczej karierze. Rozkręcam się! Przygotowałam je z tego samego ciasta, co malinianki . Jednak przy tych drożdżówkach
owoce ułożyłam na wierzchu, a całość okrasiłam słodką, delikatną kruszonką. Słodka rozpusta.

Składniki(na ok. 25 drożdżówek "mini" lub 12 normalnych)Na ciasto:20 g świeżych
drożdży (lub 7 g
drożdży instant)250 ml
mleka100-120 g bardzo miękkiego
masła475-500 g
mąki (użyłam luksusowej typ 550)100 g
cukru (użyłam domowego
cukru o aromacie
wanilii)szczypta
soliok. 90 g ugotowanych
ziemniaków (ostudzonych)*dodatkowo 1
jajko + 1 łyżka
wody (do posmarowania jagodzianek)*
Ziemniaki można pominąć. Bez nich ciasto wychodzi równie dobre. Podobno dzięki
ziemniakom ciasto drożdżowe dłużej pozostaje świeże, wolniej się zsycha. Nie miałam szansy się o tym przekonać, bo bułeczki zostały zjedzone w jeden dzień.Na nadzienie:2 duże
brzoskwinieNa kruszonkę:2 łyżki
masła2 łyżki
mąki (zwykłej pszennej)3 łyżki
cukruPrzygotowanie
Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej. Powinny być bardzo miękkie. Ostudzone utłuc, a następnie przecisnąć przez sitko, aby pozbyć się wszelkich grudek.
Drożdże rozkruszyć do szklanki. Dodać łyżkę
cukru i ok. 70 ml ciepłego (ale nie gorącego!)
mleka. Wymieszać do rozpuszczenia. Wsypać trzy łyżki
mąki. Wymieszać, pozbywając się grudek. Odstawić na ok. 20-30 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów (dobrze sprawdza się włączony piekarnik bez ustawionego grzania). Po tym czasie mieszanina powinna się lekko "napompować".W dużej misce umieścić składniki ciasta i aktywny zaczyn
drożdżowy. Zagnieść ciasto - powinno być gładkie, elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Może to trochę potrwać. Radzę unikać dodawania
mąki, chyba, że ciasto będzie wyjątkowo lepkie. Uformować z ciasta kulę. Umieścić ją w misce, miskę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów (ponownie polecam piekarnik) na ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć objętość.
Jajko rozkłócić w miseczce z łyżką
wody.
Brzoskwinie obrać i pokroić w kosteczkę.Składniki kruszonki umieścić w misce. Rozcierać drewnianą łyżką do momentu uzyskania okruszków.Z wyrośniętego ciasta odrywać niewielkie (do minidrożdżówek) lub trochę większe (do normalnych drożdżówek) porcje ciasta. Z każdego kawałka uformować płaski placuszek. Kciukiem zrobić wgłębienie i nałożyć do niego łyżkę pokrojonej
brzoskwini. Brzegi bułeczek posmarować jakiem wymieszanym z
wodą. Każdą drożdżówkę posypać z wierzchu kruszonką.Bułeczki ułożyć na blasze (złożeniem do
spodu) wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia w miejsce bez przeciągów na ok. 30 minut.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C (grzanie góra-dół).Wyrośnięte drożdżówki wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut do zrumienienia (kontrolować czas pieczenia).Zjadać (przynajmniej odrobinę) ostudzone!Smacznego!
