Wykonanie
            
Blender to w moim przekonaniu jedno z najważniejszych urządzeń kuchennych. Wykorzystuję go do przygotowania zup-kremów, pesto do 
makaronu, jak również past i smarowideł do 
chleba.Ta, którą prezentuję dzisiaj, powstała spontanicznie, w wyniku dogłębnej obserwacji lodówki. W oczy rzuciły mi się dwa piękne, dojrzałe 
awokado oraz pół kostki 
fety. Wiedziałam, że oba składniki powinny wystąpić wspólnie w jakimś prostym przysmaku. Raz, dwa dobrałam więc "elementy towarzyszące", umieściłam wszystko w pojemniku blendera, wcisnęłam guzik i po kilkunastu sekundach smarowidło było gotowe. Idealne na śniadanie, do kromki domowego 
chleba. A jeszcze lepsze do zeskrobania ze ścianek naczynia i wylizania łyżeczki...

Składniki2 dojrzałe 
awokado100 g 
sera feta1 ząbek 
czosnku1 łyżka posiekanej 
natki pietruszkipół łyżeczki 
soku z cytrynypieprzkilka kropel ostrej 
oliwy o smaku 
chilliPrzygotowanie
Awokado i 
czosnek obrać i pokroić na mniejsze części.
Fetę połamać palcami na kawałki.Wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na gładką masę.Pasta smakuje najlepiej rozsmarowana na kromkach domowego 
żytniego chleba (na zdjęciu 
chleb żytni jasny na zakwasie).Smacznego!