Wykonanie

Blender to w moim przekonaniu jedno z najważniejszych urządzeń kuchennych. Wykorzystuję go do przygotowania zup-kremów, pesto do
makaronu, jak również past i smarowideł do
chleba.Ta, którą prezentuję dzisiaj, powstała spontanicznie, w wyniku dogłębnej obserwacji lodówki. W oczy rzuciły mi się dwa piękne, dojrzałe
awokado oraz pół kostki
fety. Wiedziałam, że oba składniki powinny wystąpić wspólnie w jakimś prostym przysmaku. Raz, dwa dobrałam więc "elementy towarzyszące", umieściłam wszystko w pojemniku blendera, wcisnęłam guzik i po kilkunastu sekundach smarowidło było gotowe. Idealne na śniadanie, do kromki domowego
chleba. A jeszcze lepsze do zeskrobania ze ścianek naczynia i wylizania łyżeczki...

Składniki2 dojrzałe
awokado100 g
sera feta1 ząbek
czosnku1 łyżka posiekanej
natki pietruszkipół łyżeczki
soku z cytrynypieprzkilka kropel ostrej
oliwy o smaku
chilliPrzygotowanie
Awokado i
czosnek obrać i pokroić na mniejsze części.
Fetę połamać palcami na kawałki.Wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na gładką masę.Pasta smakuje najlepiej rozsmarowana na kromkach domowego
żytniego chleba (na zdjęciu
chleb żytni jasny na zakwasie).Smacznego!