ßßß Cookit - przepis na Tego jeszcze u mnie nie było- ZIELONA carbonara

Tego jeszcze u mnie nie było- ZIELONA carbonara

nazwa

Wykonanie

Dlaczego gołębie są tak wkurzające, szczególnie o 5 rano, kiedy z uporem osła siedzą na parapecie i gruchają. Owszem lubię śpiew ptaków szczególnie kiedy rano zdarza mi się iść przez Planty na uczelnię. Pamiętam też jak w dzieciństwie jeździłam z tatą na ryby przed świtem , można było wtedy usłyszeć naprawdę piękne trele i śpiewy..., ale nie było tam gołębi... całe szczęście.
Po tak źle zaczętym dniu oraz przemarznięciu do szpiku kości wracam do mieszkania i robię obiad z pozostałości w mojej lodówce. O dziwo na mojej półce odnalazłam kawałek boczku (skarb studenta). Jak boczek to CARBONARA, ale na poprawę humoru trzeba było coś dodać, więc dzisiaj moja carbonara przybrała kolory wiosny!
Składniki:
- garść pełnoziarnistego spaghetti
- 100 g boczku
- 180 g śmietany 18%
- 2 jajka
- świeża natka pietruszki
- 6 listków bazylii
- przyprawy (sól czosnkowa, biały pieprz)
Dodatki:
- ziarna dyni
- 2 listki bazylii
Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, aby wytopić tłuszcz. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, wbijamy jajka oraz wrzucamy umytą natkę i listki bazylii wszystko blenderujemy, na końcu przyprawiamy. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię, do boczku chwilę zasmażamy. Następnie zawartość patelni wsypujemy do garnka z makaronu i zalewamy przygotowanym sosem. Zapiekamy ok. 7 min, cały czas mieszając. W międzyczasie myjemy patelnię po boczku, wycieramy i prażymy na niej ziarna słonecznika.
Źródło:http://uzaleznieniwkuchni.blogspot.com/2014/04/tego-jeszcze-u-mnie-nie-byo-zielona.html