Wykonanie
Wstaje rano i schemat wygląda mniej więcej tak: kuchnia, łazienka, kuchnia, łazienka i wyjście. Ostatnimi czynnościami jakie wykonuję przed wyjściem z mieszkania to umycie zębów i zapakowanie do
torebki mojego II śniadania. Tym razem w pudełku znalazła się przygotowana wczoraj
sałatka z
makaronem, ziarnami oraz
serem.

Składniki:- garść
makaronu (w moim pudełku jest wymieszany świderki z penne)- 2 łyżki
ziaren słonecznika- 2 łyżki pestek z dyni- 3
orzechy włoskie- 1/4 opakowania
sera feta- kilka liści świeżej
bazyli- 1 łyżka
soku z cytryny- 1 łyżka
miodu- 1 łyżka
oleju ze
słonecznika Zielona Nuta- opcjonalnie kilka
owoców suszonej żurawiny

Wykonanie:Zaczynamy od nastawienia
wody na
makaron. Następnie na suchej, teflonowej patelni prażymy
ziarna słonecznika i dyni. Siekamy
orzechy oraz kroimy w kostkę
ser feta.Ugotowany
makaron cedzimy, zalewamy zimną
woda i wrzucamy do minki.


Do
makaronu dodajemy uprażone ziarna oraz posiekane
orzechy. Na koniec przygotowujemy sos, mieszając łyżkę
oleju ze
słonecznika,
miodu oraz łyżkę
soku z cytryny z posiekanymi listkami
bazylii.

Zalewamy sosem
sałatkę i wrzucamy pokrojony
ser.

Przesypujemy
sałatkę do pudełka i szczelnie zamykamy. Można na wierzch jeszcze poukładać
suszone owoce żurawiny, ale to już zależy od upodobań i odwagi w łączeniu smaków. Osobiście
mogę powiedzieć, że całkiem nieźle smak słodkiej
żurawiny połączył się ze słonym
serem.
