ßßß Cookit - przepis na Łosoś gotowany na parze z zielonymi szparagami

Łosoś gotowany na parze z zielonymi szparagami

nazwa

Wykonanie

Lekki i zdrowy wiosenny obiadek
SKŁADNIKI:
pęczek zielonych szparagów
2 filety z łososia ze skórką
sos serowy (z serków topionych, śmietany)
korbacz (oscypek - makaron)
sól, pieprz, cytryna
Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować na parze około 10 minut. Zahartować w zimnej wodzie.Łososia podobnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. gotować na parze również około 10-15 minut, w zależności od grubości ryby.
Najprostszy sosik serowy: serek topiony rozpuścić wraz z śmietaną, gotować na wolnym ogniu aż się roztopi.
Ja połączyłam szparagi w tratwę za pomocą korbaczy przywiezionym z naszych tatr, od prawdziwych górali. Serki smakują wyśmienicie w tym zestawieniu.
Smacznego !!!
Źródło:http://marciochakucharzy.blogspot.com/2014/05/osos-gotowany-na-parze-z-zielonymi.html