Wykonanie
Zapomniałam dołożyć ten przepis przed świętami... Dla Każdej z Mam i dla nas robimyŚwiątecznego piernika

SKŁADNIKI:2 gotowe mieszanki: Duża blacha piernika Delecta ( naprawdę dobra mieszanka)6
jaja350 ml
wody500 g
margaryny2 łyżki
cynamonu2 łyżki
przyprawy do piernika
bakaliekilka pokrojonych drobno
pigw w
spirytusie4 krople
aromatu migdałowego2 łyżki
miodugorzka czekoladamigdały lub posypka

Dla tych którzy uważają, że gotowe mieszanki są słabe,
mogę tylko powiedzieć by spróbowali tej. Zawsze nam wychodzi wyśmienicie. Dodanie
pigw w
spirytusie sprawia że piernik jest aromatyczny i cudownie wilgotny.Rozpuścić i ostudzić
margarynę.W wysokim naczyniu wymieszać
wodę z
margaryną, dodać
jaja, wsypać zawartość opakowania i miksować kilka minut.Dodać posiekane
bakalie,
pigwę oraz
aromat migdałowy i
miód. Gotową masę przełożyć do czterech blach typu keksówki (te blaszki są troszkę mniejsze niż standardowe).

Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170−180ºC około 45−50 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).

Po ostygnięciu ciasta udekorować
gorzką czekoladą,
migdałami lub inną świąteczną posypką.

Najlepsze ciasto na święta i nie tylko !!