ßßß Cookit - przepis na Pierś z gęsi

Pierś z gęsi

nazwa

Wykonanie

Kolejne wyzwanie za nami :D
SKŁADNIKI:
1kg piersi z gęsi
kilka ziemniaczków
1 por
śmietana
2 ząbki czosnku
oliwa
sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, lubczyk
Pierś gęsią myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nakrawamy skórkę
Z podanych składników przygotowujemy marynatę.
Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z łyżką soli oraz suszonymi i świeżymi posiekanymi.
Zamarynowana pierś pozostawić na kilka godzin w lodówce.
Włożyć do teflonowego rondla skórą do dołu i smażyć na średnim ogniu bez dodawania tłuszczu. Skóra będzie się wytapiać i nic się nie przypali. Gdy skóra będzie już wyraźnie zrumieniona, obracamy mięso na drugą stronę i smażymy jeszcze 3-5 minut. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 20-30 min w piekarniku nastawionym na 160-180 stopni..
i tak z 1kg piersi wyszły 2 małe kawałki mięsa gęsiego:)
Całość podana z przepyszną surówka z pora i pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego!!!
Źródło:http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/12/piers-z-gesi.html