Wykonanie
Dziś
mięsko po czesku :DOstatnio byliśmy u naszych południowych sąsiadów, zakupiliśmy gotowego mrożonego knedliczka. Dziś postanowiłam go wykorzystać, oczywiście z
ostrym gulaszem wołowym.

SKŁADNIKI:1 knedlik (można zstąpić go naszymi
bułkami na parze lub samemu zrobić knedliczki )0 , 5 kg gulaszu wołowego1 duża
cebula lub 2 mniejsze1 ostra zielona papryczka0,5
czerwonej paprykiogórek korniszonysól, 3 ząbki
czosnku,
sos pieczeniowy ciemny
Umyć i osuszyć
wołowinę. Obsmażyć na suchej patelni z każdej strony każdy kawałek. Na osobnej patelni na
oleju zeszklić
cebulkę. Dodać wraz z roznieconym
czosnkiem do
mięsa. Dodać wrzącą
wodę i dusić przez 20-30 minut pod przykryciem.

Dodać pokrojoną w kostkę
czerwona paprykę oraz 1
ostrą papryczkę.

Znów dusić około 20 minut. Następnie doprawić
solą i dodać rozrobiony
sos pieczeniowy. Dusić jeszcze 10 minut.

W tym czasie ugotować na parze knedlika. Przygotowany knedlik kroimy na plastry około 1 , 5 centymetrowi.

Knedliczki podajemy z gulaszem wołowym przyozdobionymi krążkami
cebuli i na przykład
ogórkiem korniszony.

Chutné !