Wykonanie
Okres na
truskawki ruszył pełną parą :) Trzeba wykorzystywać te
owoce jak tylko się da. Dziś dzielimy się przepisem na pyszną tartę
truskawkową.SkładnikiCiasto:- 150g
mąki- 30g
cukru- 140g
masła pokrojonego w kostkę ( schłodzonego )- 1 łyżka
wodyMasa:-
serek mascarpone ok. 250g- 2 tabliczki
białej czekolady- świeże
truskawkiSposób przygotowaniaW pierwszej kolejności zagniatamy ciasto na spód. Przesiewamy
mąkę, dodajemy
masło,
cukier,
wodę - zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok. 25 minut, do schłodzenia. W trakcie kiedy ciasto się chłodzi, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy na naszą formę. Następnie nakuwamy widelcem i pieczemy sam spód ok 20 - 25 minut, do momentu aż ciasto się zarumieni.Teraz
pora na masę. W kąpieli
wodnej należy rozpuścić
czekoladę i odstawić ją do wystygnięcia. Następnie do
czekolady dodajemy
serek mascarpone, mieszamy delikatnie do połączenia składników. ( krem do lodówki na ok. 40 minut )Na gotowy spód wykładamy naszą masę, dekorujemy świeżymi
truskawkami. Nie liczcie kalorii! ;)
E.O.