Składniki- 4 średniej wielkości buraki- 200g sera feta- grejpfrut biały/czerwony/ lub pomelo- rukola/roszponkaDressing limonkowo-miętowy- sok z limonki- garstka świeżej mięty- sok z połówki pomarańczy-oliwa- sól, pieprz dla smakuSposób przygotowaniaW pierwszej kolejności musimy ugotować buraki w lekko posolonej wodzie. Muszą być miękkie ale umiarkowanie, żeby łatwo można było je pokroić w plasterki. Buraki wykładamy na talerz, a następnie przyprawiamy je świeżo mielonym pieprzem.Kroimy ser feta w kosteczkę i wykładamy ją w dowolny sposób na talerzu.Kiedy buraki i feta są już przygotowane, możemy do dania dodać plasterki pomelo lub grejpfruta, która idealnie skomponują się z burakami i przełamią smak fety, która jest słona.Można też dołożyć rukolę lub roszponkę.Przechodzimy teraz do przygotowania dressingu.Wyciskamy sok z limonki i pomarańczy. Następnie dodajemy listki mięty, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy odrobinę oliwy i wszystko blendujemy/miksujemy.Tak przygotowanym dressingiem polewamy nasze carpaccio i ... Gotowe !E.O