ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z ciasta francuskiego

Paszteciki z ciasta francuskiego

nazwa

Wykonanie

Realizacja specjalnego zamówienia od starszego pokolenia ;) Trochę poeksperymentowałam z farszem, ale wyszły super. Jeden rodzaj oparty jest na szpinaku z fetą, w drugim użyłam ryby (dorsza) z czerwonym pesto. Jak widać idealnie nawet na imprezę imieninową babci, ale oczywiście nie tylko;)!
Doskonale sprawdzają się jako ciepły dodatek do zupy oraz zimna przekąska.
Składniki :
ciasto
jedno opakowanie gotowego ciasta francuskiego
jedno białko jajka do posmarowania
farsz 1
opakowanie szpinaku
1 ząbek czosnku
opakowanie sera feta
farsz 2
opakowanie pesto rosso
200 g białej ryby
cebulka dymka
Na blacie rozkładamy ciasto francuskie i rozcinamy wzdłuż na dwie równe części.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju/oliwy wrzucamy szpinak z posiekanym czosnkiem i smażymy do momentu odparowania wody ( w przypadku świeżego szpinaku, najlepiej będzie posiekać liście na małe kawałeczki przed smażeniem ).
Gotowy szpinak wykładamy na jedną z połówek ciasta tworząc ok 3 cm pas po środku, na to układamy pokrojony w plasterki ser feta.
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy teraz rybę z drobno posiekaną cebulką, smażymy do momentu, aż ryba delikatnie się zrumieni. W między czasie na drugiej połowie (podobnie jak ze szpinakiem) wykładamy pesto. Gdy ryba będzie gotowa, wykładamy na środek ciasta.
Obydwie połówki delikatnie zawijamy, tak aby na wierzchu, końcówki ciasta zachodziły na siebie.
Tak przygotowane rolady ;) tniemy na mniejsze kawałki. Smarujemy po wierzchu białkiem jajka, dla lepszego koloru.
Następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (zgodnie z instrukcją na cieście, lub przy 200 st ok 15-25 min).
Nic prostszego :) smacznego !
Źródło:http://zwkladka.blogspot.com/2013/02/paszteciki-z-ciasta-francuskiego.html