Wykonanie
Realizacja specjalnego zamówienia od starszego pokolenia ;) Trochę poeksperymentowałam z farszem, ale wyszły super. Jeden rodzaj oparty jest na
szpinaku z
fetą, w drugim użyłam
ryby (
dorsza) z czerwonym pesto. Jak widać idealnie nawet na imprezę imieninową babci, ale oczywiście nie tylko;)!Doskonale sprawdzają się jako ciepły dodatek do zupy oraz zimna przekąska.

Składniki :ciastojedno opakowanie gotowego
ciasta francuskiegojedno
białko jajka do posmarowaniafarsz 1opakowanie
szpinaku1 ząbek
czosnkuopakowanie
sera fetafarsz 2opakowanie pesto rosso200 g
białej rybycebulka dymkaNa blacie rozkładamy
ciasto francuskie i rozcinamy wzdłuż na dwie równe części.Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju/oliwy wrzucamy
szpinak z posiekanym
czosnkiem i smażymy do momentu odparowania
wody ( w przypadku
świeżego szpinaku, najlepiej będzie posiekać liście na małe kawałeczki przed smażeniem ).Gotowy
szpinak wykładamy na jedną z połówek ciasta tworząc ok 3 cm pas po środku, na to układamy pokrojony w plasterki
ser feta.Na rozgrzaną patelnie wrzucamy teraz
rybę z drobno posiekaną
cebulką, smażymy do momentu, aż
ryba delikatnie się zrumieni. W
między czasie na drugiej połowie (podobnie jak ze
szpinakiem) wykładamy pesto. Gdy
ryba będzie gotowa, wykładamy na środek ciasta.Obydwie połówki delikatnie zawijamy, tak aby na wierzchu, końcówki ciasta zachodziły na siebie.Tak przygotowane rolady ;) tniemy na mniejsze kawałki. Smarujemy po wierzchu
białkiem jajka, dla lepszego koloru.Następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (zgodnie z instrukcją na cieście, lub przy 200 st ok 15-25 min).Nic prostszego :) smacznego !
