Wykonanie

Dentysta-sadysta sprawił, że przez kilka dni nie bardzo mogłam gryźć, w związku z czym zrobiliśmy coś, co było mniej kłopotliwe w spożyciu ;) bardzo lubię zupy-kremy, z chrupiącymi grzankami to coś wspaniałego.Składniki:Paczka
brokułów (450g)
Serek topiony 100g,
śmietankowy2 duże
ziemniakiSól,
pieprz1,5l
bulionu - u nas po prostu 1,5l
wody i 3
kostki rosołowe, warzywne.Kilka kromek
chleba na grzankiZąbek-dwa
czosnkuKoszt: ok. 8złCzas wykonania: 30-40 minWykonanie:Gotujemy 1,5l
wody z kostkami rosołowymi. Po zagotowaniu odlewamy pół lira do innego garnka. Do pozostałego 1l
wody wrzucamy pokrojone w drobną kosteczkę
ziemniaki i posiekany
czosnek. Powinny się gotować ok. 10 minut, aż zmiękną. Dorzucamy
brokuły, i gotujemy kolejne 10 min - wszystko powinno nam ładnie zmięknąć. Następnie odstawiamy na chwilkę, niech ostygnie, po czym miksujemy na gładką masę, w blenderze, albo ewentualnie można próbować mikserem. Dolewamy pozostałe 0,5l
bulionu, przyprawiamy mocno
pieprzem i
solą, i ponownie podgrzewamy. Do bulgocącej zupy wkrajamy
serek topiony, i mieszamy aż się rozpuści. Sprawdzamy smak, i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.Chwilę wcześniej kroimy
chleb w kostkę, i wstawiamy do piekarnika na kilka minut, aż grzanki zrobią się chrupiące.Zdaję sobie sprawę, że zdjęcie może nie jest rewelacyjne, ale zupa jest przepyszna i sycąca ;)