Wykonanie
Tak wiem, już dawno po Wielkanocy, ale dopiero teraz mam czas na wrzucenie przepisu. Chociaż z drugiej strony mazurek ten niekoniecznie musi być
ciastem wyłącznie świątecznym, powiedziałabym nawet że jest mniej mazurkowy :) Nie jest tak słodki jak typowe wielkanocne mazurki. Według mnie jest idealnym
ciastem na zbliżające się letnie dni, kruche, schłodzone z kremową masą, przypomina mi nieco smakiem tą tartę (klik). Przygotowując ciasto wzorowałam się na tym przepisie, ale zmieniłam proporcje jak i składniki nadzienia. Ciasto wyszło pyszne, nie było za słodkie dzięki
czemu można było zajadać się kolejnymi kawałkami. Dodam, że gościom smakowało :)Składniki na kruchy spód:

- ok. 250 g
mąki pszennej- 150 g
masła- 1
jajo- 1
żółtko- 4 łyżki
cukru pudru- szczypta
soliSkładniki na masę:- 300 g
serka mascarpone- szklanka
śmietanki 36 % lub 38 %- 4, 5 łyżek
dżemu pomarańczowego- 4 łyżki soku wyciśniętego ze świeżej
pomarańczy-
migdały do przybrania-
skórka pomarańczowa do przybrania

Z podanych składników na spód zagniatamy ciasto. Wkładamy je na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy na grubość około 3, 4 mm i przenosimy do formy kwadratowej lub formy do tarty.
Ciastem wylepiamy również brzegi. Tak przygotowane ponownie wkładamy do lodówki i schładzamy pół godziny. Ciasto wyjmujemy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach około 15, 20 minut.Przygotowanie masy:
Śmietankę ubijamy na sztywno (można dodać łyżkę
cukru pudru, dla mnie było to zbędne). Dodajemy małymi partiami
serek mascarpone oraz sok z
pomarańczy. Mieszamy całość tworząc jednolitą i gładką masę.Na wystudzony spód nakładamy
dżem pomarańczowy (mój jest z dodatkiem skórki z
pomarańczy) i smarujemy go na całej powierzchni.

Następnie delikatnie nakładamy masę. Całość ozdabiamy
migdałami i otartą skórką z
pomarańczy.Schładzamy w lodówce.Po niecałej godzinie gotowe do zjedzenia :)
