Wykonanie
Dzisiaj na śniadanie ulepszona wersja omletu z
pietruszką, który zaprezentowałam w poprzednim
poście. Ten także zawierał sporą ilość
pietruszki ale również kolorową
paprykę i
ser żółty, dzięki
czemu był o wiele smaczniejszy i oczywiście bardzo syty. Jestem przekonana, że od dziś
będę częściej serwować ten omlet na śniadanie :)Z podanych składników wyszły mi 3 średniej wielkości omlety.Potrzebujemy:

- 5 jaj- 2, 3 garści
pietruszki- połowa zielonej, żółtej i
czerwonej papryki- garść startego
żółtego sera- płaska łyżeczka
bazylii- odrobina
soli1.
Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy a
paprykę kroimy w kostkę.

2.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
żółtka i mieszamy.3. Do jaj dodajemy
przyprawy,
ser,
pietruszkę i
paprykę - mieszamy łyżką.4. Na rozgrzana patelnie wlewamy część masy, wygładzamy łyżką i przykrywamy pokrywką.Smażymy na małym ogniu do momentu ścięcia się
boków omletu . Następnie za pomocą talerza lub
łopatki przerzucamy omlet na druga stronę i smażymy przez krótką chwilę.
