Wykonanie
Jest to jedna z moich ulubionych sałatek, nie tylko pod względem smaku ale również czasu jej wykonania - robi się ją naprawdę bardzo szybko, nie licząc momentu gotowania
ryżu. Przygotowuję ją dość często na dwa różne sposoby - słodko i ostro. Dziś zaprezentuje ją w wersji na słodko. Dodam, że jest lekka i mało kaloryczna, trochę ją odchudziłam zamieniając
majonez na
jogurt naturalny, oraz urozmaiciłam dodając
orzechy włoskie (nigdy wcześniej ich nie dodawałam), które według mnie świetnie komponują się ze smakiem
ryżu.Potrzebujemy:- szklanka
ryżu (odmierzona przed gotowaniem)- pół puszki
kukurydzy- 5 plastrów
ananasa z puszki- dwie, trzy łyżki
jogurtu naturalnego (który bez problemu można zastąpić
majonezem)-
sól do smaku- (niekoniecznie) posiekane
orzechy włoskie 7 sztuk
Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko.
Ananasa kroimy w kostkę,
orzechy siekamy. Kie dy
ryż jest już gotowy, odcedzamy go, przelewamy zimną
wodą i mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy s olą i odrobiną
pieprzu.Gotowe:)