Wykonanie
            Skoro już jesteśmy w temacie 
jabłek czas na kolejny przepis z tymi pysznymi 
owocami w roli głównej. Pieczone 
jabłka z 
ryżem chodziły mi po głowie od dłuższego czasu i wreszcie postanowiłam je przygotować na kolacje. Wyszły niesamowicie pyszne, po prostu rozpływały się w ustach:)


Do wykonania 4 pieczonych 
jabłek z 
ryżem potrzebujemy:- 4 duże podobnej wielkości 
jabłka- niepełna szklanka 
ryżu- szklanka 
mleka- 3/4 szklanki posiekanych 
orzechów włoskich- łyżeczka 
cynamonu- 
cukier waniliowy- 
dżem dla urozmaiceniaW jabłkach odcinamy górną część i wydrążamy środek (ja zrobiłam to za pomocą małej łyżeczki). 
Ryż gotujemy w niewielkiej ilości lekko posolonej 
wody i 
mleku.Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Kiedy 
ryż jest już miękki dodajemy do niego 
orzechy, 
cukier waniliowy, 
cynamon i mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy wydrążone 
jabłka, które przykrywamy górną odciętą częścią i układamy w naczyniu żaroodpornym.Pieczemy około 25 minut.Ja podałam je z odrobiną 
porzeczkowego dżemu, który według mnie idealnie komponuje się ze smakiem słodkich 
jabłek.