Wykonanie
Skoro już jesteśmy w temacie
jabłek czas na kolejny przepis z tymi pysznymi
owocami w roli głównej. Pieczone
jabłka z
ryżem chodziły mi po głowie od dłuższego czasu i wreszcie postanowiłam je przygotować na kolacje. Wyszły niesamowicie pyszne, po prostu rozpływały się w ustach:)
Do wykonania 4 pieczonych
jabłek z
ryżem potrzebujemy:- 4 duże podobnej wielkości
jabłka- niepełna szklanka
ryżu- szklanka
mleka- 3/4 szklanki posiekanych
orzechów włoskich- łyżeczka
cynamonu-
cukier waniliowy-
dżem dla urozmaiceniaW jabłkach odcinamy górną część i wydrążamy środek (ja zrobiłam to za pomocą małej łyżeczki).
Ryż gotujemy w niewielkiej ilości lekko posolonej
wody i
mleku.Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Kiedy
ryż jest już miękki dodajemy do niego
orzechy,
cukier waniliowy,
cynamon i mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy wydrążone
jabłka, które przykrywamy górną odciętą częścią i układamy w naczyniu żaroodpornym.Pieczemy około 25 minut.Ja podałam je z odrobiną
porzeczkowego dżemu, który według mnie idealnie komponuje się ze smakiem słodkich
jabłek.