ßßß Cookit - przepis na Jajka po benedyktyńsku z szynką parmeńską i salsą pomidorową z balsamicznym octem gruszkowym

Jajka po benedyktyńsku z szynką parmeńską i salsą pomidorową z balsamicznym octem gruszkowym

nazwa

Wykonanie

Może jest ktoś chętny na bardzo efektowne i pyszne śniadanie? Może ktoś dostanie takie śniadanko na tacy do łóżka? Dzień od razu zacznie się pysznie!
(porcja na 2 osoby)
2 jajka
2 plasterki szynki parmeńskiej
1 pomidor
pół łyżeczki octu balsamicznego o aromacie gruszkowym
spora szczypta ziół prowansalskich
2 krążki ciasta francuskiego średnicy kubka
Z ciasta francuskiego wyciąć dwa krążki o średnicy około 8cm, przełożyć na blaszkę i upiec ok 15 minut w 200 stopniach lub ciut krócej - ma być rumiane. Pomidora naciąć od spodu na krzyżyk, włożyć do miseczki zalać wrzątkiem. Odczekać 5-10 minut i zdjąć skórkę. Pomidora przekroić i wyciąć wszystkie pestki, pozostały miąższ pokroić w kostkę, wymieszać z octem balsamicznym i ziołami. W dosyć dużym garnku zagotować osoloną wodę, zmniejszyć ogień aby woda przestała buzować i rózgą utworzyć wir. W sam środek wiru wlać jajko (ja wcześniej wybijam je do miseczki, ostrożnie aby żółtko się nie rozlało) aby krążąca woda otuliła żółtko białkiem. Gotować 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową na przygotowaną podstawę, czyli ciasto francuskie a na nim salsa pomidorowa i plaster szynki parmeńskiej. Gotowe danie oprószyć świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2013/01/jajka-po-benedyktynsku-z-szynka.html