Wykonanie
Nie mogłam się oprzeć
kurkom na targu w sobotę. Sama nie zbieram, a jeśli już to sporadycznie, ale mam "swoją"
Panią od darów lasu. Kupuję u niej
kurki,
jagody,
borówki czerwone,
żurawinę. Tym razem
kurki, część wykorzystałam do
mięska a część do jajecznicy :)podwójna
pierś kurczaka3 łyżki
oleju rzepakowegosólświeżo mielony
kolorowy pieprzszczypta
kurkumywiększa szczypta mielonej ostrej wędzonej
papryki100g
kurekmasło
Pierś kurczaka oczyściłam, rozdzieliłam, włożyłam do miseczki i zalałam
olejem wymieszanym z
przyprawami. Kilka
razy obracałam
kurczaka aby cały dobrze pokrył się aromatami.
Kurki oczyściłam, większe przekroiłam wzdłuż i podsmażyłam na
maśle, soląc i odrobinę pieprząc. Kiedy piersi poleżały ok 30 minut w marynacie, wrzuciłam je na rozgrzaną suchą patelnię i obsmażyłam z obu stron na złoto. Następnie przykryłam pokrywką aby doszły w środku. Gotowego
kurczaka pokroiłam na plastry, polałam
kurkami z
masełkiem i podałam z ziemniaczkami pieczonymi w talarkach.