Wykonanie
Jakiś czas temu zobaczyłam u Izy smażone
śledzie i zaczęłam się zastanawiać
czemu po pierwsze nigdy nie zwróciłam uwagi na świeże
śledzie skoro jesteśmy rodzinnie śledziowymi maniakami, a po drugie
czemu ich nigdy nie
jadłam! Przy najbliższej sposobności nabyłam
drogą kupna
śledziki i przystąpiłam do działania. Takie proste danie a jakie smakowite...10 średnich
śledzików3 łyżki
mąkisólolej do smażenia
Śledziki opłukałam i osuszyłam. Położyłam na desce skórką do góry i mocno przygniotłam wzdłuż kręgosłupa a następnie wyjęłam kręgosłup z ośćmi (przyznaję, że do wprawy jako takiej
doszłam przy trzecim).
Śledziki posoliłam, obtoczyłam w
mące i usmażyłam na złoto na mocno rozgrzanym
oleju. Były chrupiące i pyszne.