Wykonanie
Bardzo lubimy takie ziemniaczki, nadziewane różnościami, są idealnym dodatkiem do
mięs lub mogą stanowić samodzielne danie np na kolację.
ziemniaki - mniej więcej tej samej wielkości150g
sera ricotta2-3 plasterki
boczkutymianekser np mozzarella/salami
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Kiedy są miękkie, odlewamy i chwilkę odparowujemy. Kiedy przestygną na tyle, żeby móc je wziąć w rękę, odcinamy czapeczki. Wydrążamy środki, przekładając wyjęte
ziemniaki do miseczki. Do
ziemniaków dodajemy
serek ricotta, pokrojony w kosteczkę
boczek, trochę tartego
sera i
zioła, ew
sól do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy z "górką" do ziemniaczkowych miseczek. Posypujemy
serem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.